Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Mineco Limited i Gross d.o.o - portal etrafika.net, 20.07.2017.godine

  Broj: 226-02/17
  Datum: 20.07.2017.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Mineco Limited i Gross d.o.o.
  na tekst objavljen na portalu etrafika.net 09.07.2015.g. pod naslovom
  „Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera“


  ŽALBA NIJE PRIHVAĆENA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH
  demanti na tekst uredno objavljen

  Tekst na koji se Žalbenici žale objavljen je 09.07.2015.g. Žalbenici su poslije objave navedenog teksta uputili demanti, kojeg je uredništvo internet portala etrafika.net objavilo u nastavku svoga autorskog teksta.

  Žalbena komisija konstatuje da je na opisani način pružena mogućnost Žalbenicima da demantuje sve ono što smatraju da je netačno u predmetnom tekstu. Iz toga proizilazi da je uredništvo etrafike očigledno postupalo profesionalno i omogućilo Žalbenicima da iznesu svoje argumente, u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora i Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Zbog toga Žalbena komisija utvrđuje da nema kršenja odredbi Kodeksa.
  Komisija, u okviru svoga mandata, odlučuje o povredama odredbi Kodeksa za štampu i online medije BiH. U ovom slučaju nije utvrđeno kršenje Kodeksa.
  Odluku o eventualnom uklanjanju tekstova može donijeti isključivo uredništvo medija, u skladu sa slobodom uredničkog odlučivanja.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu kompanija Mineco Limited i Gross d.o.o. na tekst „Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera“, objavljen na portalu etrafika.net 09.07.2015.g. Demantiji Žalbenika objavljeni su u nastavku teksta „Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera“ 24.07.2015.g. U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Predstavnik kompanije 'Mineco' osuđen je u Rumuniji zbog podmićivanja sudije, dok vlasti tragaju za sadašnjim i bivšim direktorom, kojima sude u odsustvu pod sumnjom da su podmitili sudiju i formirali organizovanu kriminalnu grupu. Bivšem direktoru krovne kompanije, koji je takođe i direktor jednog koncesionara u RS, u Srbiji se sudi pod sumnjom da je nanio štetu od dva miliona evra privatizovanom preduzeću. Takođe, i vlasti RS su utvrdile da je kompanija 'Mineco' prekršila zakon RS i barem jedan ugovor o koncesiji RS. Ipak, Vlada RS ih je nagradila još jednom koncesijom“.

  Povodom navoda iz ovog teksta, Žalbenici su naznačili: „Kompanija Mineco Limited i kompanija Gross d.o.o. iz Gradiške podnose zajednički ovaj zahtjev zato što im tekst pod naslovom 'Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera' nanosi kontinuiranu poslovnu štetu, narušava ugled, a prije svega u zabludu dovodi opštu javnost, kojoj je tekst i dalje dostupan na portalu e-trafika“.

  U dopisu redakciji portala etrafika.net od 01.08.2016.g., Žalbenici su naznačili: „Obraćamo Vam se povodom aktuelizacije i nastavka kontinuirane negativne medijske kampanje protiv članica Mineco Grupe i pojedinih njenih predstavnika, dodjelom Nagrade EU za istraživačko novinarstvo Stefanu Mačkiću za tekst objavljen 7. juna 2015. godine na portalu eTrafika ('Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera'). Pošto je eTrafika objavila i odgovarajuće ispravke, demantije i reagovanja na taj tekst, prinuđeni smo da Vas zamolimo za dodatnu reakciju, s obzirom na glorifikovanje teksta koji je u svom većem dijelu oboren. Podsjećamo da su ključne 'informacije' pobijene, kako prije objavljivanja teksta, odgovorima Mineca, odgovarajućim objašnjenjima pojedinih zakona, ali i očiglednim autorovim nepoznavanjem materije, tako i naknadnim Odgovorima/Ispravkama kompanija Medoš One d.o.o. i Gross d.o.o., u većinskom vlasništvu Mineco Limited, koje su uslijedile na osnovu Kodeksa za štampane i online medije i medijskim uslugama radija i Zakona o zaštiti od klevete. Svi ovi Odgovori/Ispravke na Vašem portalu objavljeni su 24.07.2015., dakle mnogo prije poziva novinarima da se prijave za Nagradu – početkom marta 2016“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. urednici portala etrafika.net povodom zahtjeva Mineco Limited i Gross d.o.o. za uklanjanjem teksta „Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera“.

  Gl. i odg. urednica Vanja Stokić, u svom odgovoru Vijeću, navodi: „Sporni tekst je rađen nekoliko mjeseci, konsultovano je jako mnogo stručnjaka i prikupljeno mnogo dokumenata. Oni su se uznemirili odmah kada smo počeli sa istraživanjem i pokušali da ostvare prijateljski odnos sa mnom. Zvali su me skoro svaki dan i ćaskali, kao da se družimo i pijemo kafu, ne bi li uspjeli da mi se približe i nagovore me da odustanemo od teksta. Kada je tekst objavljen, poslali su demanti u kome nisu ništa konkretno rekli ni demantovali. Nisu ponudili nijedan dokaz koji bi potkrijepio njihove tvrdnje ili opovrgnuo naš tekst. To je uredno objavljeno, ali se oni nisu smirili, već su nastavili da me zovu i traže da se tekst obriše
  sa portala. Naravno, na to nisam pristala. Zatim su se primirili na neko vrijeme, ali su onda saznali da smo za taj tekst dobili EU nagradu za istraživačko novinarstvo, pa su počeli ponovo da zovu i pišu, tražeći da se tekst skloni. Pritom ponovo nisu ponudili nijedan konkretan argument niti dokaz“.

  Urednica dodaje i sljedeće: „Moj stav je isti kao i prije dvije godine i reći ću vam isto što i njima. Neka ponude konkretne dokaze u svoju odbranu, umjesto rekla-kazala dopisa koje uporno šalju. Tekst ostaje na portalu, a ako žele da nas tuže slobodni su da to urade. Time nam prijete već dvije godine, ali se iz nekog razloga ne usuđuju, iako mi svaki put napomenu da tuže svaki medij koji objavi nešto slično. Mi smo prije objave konsultovali pravnika sa višedecenijskim stažom u novinarstvu i medijskim parnicama, koji je detaljno pregledao naše istraživanje“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g. razmotrila je žalbu kompanija Mineco Limited i Gross d.o.o., tekst „Vlada RS dala koncesiju za lošiju ponudu kompaniji u središtu korupcijskih afera“ od 09.07.2015.g. i nije utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Tekst na koji se Žalbenici žale objavljen je 09.07.2015.g. Žalbenici su poslije objave navedenog teksta uputili demanti, kojeg je uredništvo internet portala etrafika.net objavilo u nastavku svoga autorskog teksta.

  Žalbena komisija konstatuje da je na opisani način pružena mogućnost Žalbenicima da demantuje sve ono što smatraju da je netačno u predmetnom tekstu. Iz toga proizilazi da je uredništvo etrafike očigledno postupalo profesionalno i omogućilo Žalbenicima da iznesu svoje argumente, u skladu sa Članom 7 – Mogućnost odgovora i Članom 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Stav 4, Kodeksa za štampu i online medije BiH. Zbog toga Žalbena komisija smatra da nema kršenja odredbi Kodeksa.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, u okviru svoga mandata, odlučuje o povredama odredbi Kodeksa za štampu i online medije BiH. U ovom slučaju nije utvrđeno kršenje Kodeksa. Odluku o uklanjanju teksta može donijeti isključivo uredništvo medija, u skladu sa slobodom uredničkog odlučivanja.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala etrafika.net da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.


  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.