Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Bosna Bank International - dnevni list "Dnevni avaz", 20.07.2017.godine

  Broj: 227-02/17
  Datum: 20.07.2017.  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Bosna Bank International d.d. Sarajevo
  na tekst objavljen u listu „Dnevni avaz“ 09.05.2017.g. pod naslovom
  „Latić: Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo!“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 7 – Mogućnost odgovora

  Žalbena komisija konstatuje da je Žalbenik poslao demanti koji nije objavljen.
  Time je list „Dnevni avaz“ prekršio Član 7 – Mogućnost odgovora,
  Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu Bosna Bank International d.d. Sarajevo na tekst objavljen u listu „Dnevni avaz“ 09.05.2017.g., sa nadnaslovom „Poznati bošnjački intelektualac prozvao Hasana Čengića Čengeparu“, naslovom „Latić: Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo!“ i podnaslovom „Direktor BBI banke Amer Bukvić kroz Sarajevo Business Forum priprema još jednu prevaru stoljeća“.

  Vijeću za štampu u BiH i gl. i odg. urednici lista „Dnevni avaz“ obratio se g. Damir Katica, punomoćnik Bosnia Bank International d.d. Sarajevo sa žalbom na tekst „Latić: Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo!“, naznačivši: „Gore označeni glavni urednik, preuzeo je i objavio bombastičan i senzacionalistički naslov 'Latić: Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo', te podnaslov 'Direktor BBI banke Amer Bukvić kroz Sarajevo Business Forum priprema još jednu prevaru stoljeća', pretpostavljamo sa namjerom da privuče pozornost javnosti cijeneći da u društvenom ambijentu i okruženju kojem živimo, takvim naslovom očito može privući interes čitateljstva“.

  U žalbi se navodi i sljedeće: „Objavljivanjem podnaslova 'Nova prevara sa BBI Bankom', čime se čitatelji dovode u zabludu i aludira se da se tvrdnje iz naslova odnose na BBI Banku i lično gosp. Amera Bukvića. Upravo ovakvim objavljivanjem dijela preuzetog teksta i njegovim posebnim isticanjem sa davanjem senzacionalističkog naslova, nesumnjivo je prekoračena granica dozvoljene kritike i sasvim je jasno da se nе radi samo о sumnjama, već upravo o teškim i ozbiljnim optužbamа koje urušavaju poslovni ugled BBI Banke i gosp. Amera Bukvića kao njenog direktora. Ovo posebno naglašavamo, ako se uzme u obzir težina i značenje riječi 'PREVARA'. Autor teksta, pa i Vi kao urednik lista preuzimanjem istog, jednu uglednu finansijsku instituciju dovodite u vezu sa protupravnim radnjama, a da objavljeni tekst nije ponudio niti jednu istinitu činjenicu, da bi se ti senzacionalistički naslovi povezali sa tekstom. Objavljenim tekstom, autor i urednik istog nevezanim činjenicama, BBI Banku prikazuje kao filijalu druge banke, te kao društvo osnovano od strane neke fondacije, pokušavajući je dovesti u vezu 'offshore oazama' koje u konačnici predstavljaju paravan za pranje novca. Pored toga, na izrazito uvredljiv način se prikazuje način poslovanja, te se sa namjerom ciljano navode činjenice da se tendeciozno povrijede poslovni ugled BBI Banke. Zapravo, činjenice koje je u navedenom članku objavio list Dnevni avaz u štampanom i internetskom izdanju 09.05.2017. godine, u potpunosti su neistinite i prema intenzitetu i prilikama sredine, te prema prosječnom shvatanju datog vremena i date društvene sredine, uzrokovao je jasno manifestiranu povredu poslovnog i profesionalnog digniteta BBI Banke, sa izrazito negativnim posljedicama na njen poslovni integritet“.

  U tekstu je objavljeno: „Već nas je Amer Bukvić, direktor BBI banke, počeo bombardirati svojim bombastičnim informacijama kako bi najavio svoj Sarajevo Business Forum (SBF) izjavivši da ove godine očekuje oko 1.000 učesnika iz 30 zemalja. Kako tvrde organizatori, ove godine u fokusu mu je Indija, ali imamo najavljen dolazak i velikih drugih delegacija iz Indonezije, Pakistana, Emirata, Saudijske Arabije, Bahreina, Azerbejdžana, ali očekuje da će biti još zainteresiranih. Direktor BBI-ja Bukvić izjavio je kako SBF organizira zajedno sa Islamskom razvojnom bankom iz Saudijske Arabije uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH. To bi bilo to što Bošnjaci mogu znati o ovoj vjerovatno ublehi, odnosno prevari stoljeća!“.
  U antrfileu teksta pod naslovom „Nova prevara sa BBI bankom“, objavljeno je: „Dubai ima zaključen ugovor o sprečavanju dvostrukog oporezivanja sa 47 zemalja, među kojima su Malezija i BiH. Među tim zemljama ima i onih koje su također offshore oaze. To je uobičajena praksa, jer se kapital i njegovo porijeklo najbolje čuvaju kombinacijom registracija u više offshore oaza. Naprimjer, čest je slučaj da se u jednoj offshore jurisdikciji osnuje fondacija, a zatim u drugoj jurisdikciji registrira firma koja je vlasništvo te fondacije, a istovremeno firma kao pravno lice vrši funkciju upravnog odbora fondacije čije je vlasništvo. U našoj zemlji imamo primjer banke BBI, čiji su osnivači zvanično emiraćanske banke: Islamske banke iz Dubaija i Abu Dabija, te dijelom i Islamska razvojna banka iz Džede, ali je kadar Banke uglavnom školovan u Maleziji. Islamske banke Dubaija i Abu Dubaija su počele kao filijale Razvojne banke iz Džede, kao što je i BBI. Razvojna banka iz Džede uspostavila je tješnju saradnju sa Malezijom 1994. otvaranjem svog regionalnog ureda u Kuala Lumpuru. Dakle, ovdje se radi o onome što se u bankarstvu naziva 'povezana lica'. Nakon što je u svjetsku javnost isplivao skandal sa curenjem podataka o offshore fondacijama i firmama sa Paname, nije isključeno da se slično dogodi i sa drugim poreznim rajevima, tim prije što međunarodni istražni organi već sumnjaju na postojanje offshore fondacije u Dubaiju na kojoj se nalazi dobar dio novčanih sredstava koji je bio namijenjen za odbranu BiH u ratu. Ako bi to nekad bilo i potvrđeno, to bi posložilo kockice mozaika preplitanja finansijskih tokova između geografski udaljenih područja Arapskog poluotoka i Malajskog arhipelaga, koji već deceniju i po presudno utječu na zbivanja na političkoj i ekonomskoj sceni naše zemlje“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se gl. i odg. urednici lista „Dnevni avaz“. Odgovor nije dostavljen, niti je demanti Žalbenika objavljen.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 20.07.2017.g. razmotrila je žalbu Bosna Bank International d.d. Sarajevo, tekst „Latić: Rijeke ponornice prljavog novca slijevaju se u Sarajevo!“ od 09.05.2017.g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 7 – Mogućnost odgovora.

  Žalbena komisija konstatuje da je Žalbenik poslao demanti koji nije objavljen, čime je prekršen Član 7 – Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH.


  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu lista „Dnevni avaz“ da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; urednik Fuad Kovačević; sutkinja Nada Arsenić; prof. dr Enes Osmančević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović, novinar Muhamed Jusić, novinarka Suzana Mijatović i urednik Milan Šutalo.


  Dopredsjedavajući
  Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.