Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH - portal avaz.ba, 14.10.2016. godine

  Broj: 485-02/16
  Datum: 14.10.2016.

   
  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom teksta objavljenog na portalu avaz.ba 10.09.2016.g.
  pod naslovom „Drama u Sanskom Mostu: Srbin udario sjekirom poštara Ekrema!“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 3 - Huškanje

  Prilikom izvještavanja o ovom fizičkom napadu, irelevantna je nacionalnost osobe koja je izvršila fizički napad, jer u ovom tekstu nije iznešen niti jedan dokaz da je takav fizički napad počinjen iz pobuda nacionalne mržnje.

  Način na koji je događaj opisan, isticanjem nacionalnosti napadača, može prouzročiti međunacionalnu netoleranciju i netrpeljivost. Time je prekršen Član 3 – Huškanje,
  Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  S obzirom da se kod opreme teksta – naslova, kao najbitnija ističe nacionalnost napadača, prekršen je Član 2 – Urednička odgovornost.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH reagirala je povodom teksta objavljenog na portalu avaz.ba 10.09.2016. g., pod naslovom „Drama u Sanskom Mostu: Srbin udario sjekirom poštara Ekrema!“.
  U tekstu je objavljeno: „Poštara Ekrema Henića udarilo je jutros sjekirom lice srpske nacionalnosti prilikom uručivanja pošte. Napad na poštara dogodio se u selu Čaplje, općina Sanski Most, nešto prije 11 sati. Kako Avaz nezvanično saznaje, napadač je Boško Utješanović. Henić je trenutno smješten u bolnicu na odjelu hirurgije gdje mu se ušivaju rane na leđima“.  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016. g., razmotrila je tekst „Drama u Sanskom Mostu: Srbin udario “ i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost i Član 3 – Huškanje.

  Komisija utvrđuje da je kod izvještavanja o ovom fizičkom napadu irelevantna nacionalnost osobe koja je izvršila fizički napad, jer u ovom tekstu nije iznešen niti jedan dokaz da je takav fizički napad počinjen iz pobuda nacionalne mržnje.

  Način na koji je događaj opisan, isticanjem nacionalnosti napadača, može prouzročiti međunacionalnu netoleranciju i netrpeljivost, čime je prekršen Član 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  S obzirom da se kod opreme teksta – naslova, kao najbitnija ističe nacionalnost napadača, prekršen je Član 2 – Urednička odgovornost.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala avaz.ba da objavi ovu Odluku.


  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije.“

  Član 3 – Huškanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari će u svakom trenutku biti svjesni opasnosti koja se javlja kada mediji govorom mržnje podstiču diskriminaciju i netoleranciju. Imajući u vidu takvu opasnost, novinari će dati sve od sebe kako ne bi huškali i/ili podsticali mržnju i/ili nejednakost na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, rase, religije, pola, seksualne orijentacije, fizičke onesposobljenosti ili mentalnog stanja. Novinari neće ni pod kakvim okolnostima podsticati krivična djela ili nasilje“.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.