Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  G. Rifet Hozanović - portal usk-danas.com, 12.10.2016. godine

  Broj: 476-02/16
  Datum: 14.10.2016.

   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi g. Rifeta Hozanovića
  na tekst objavljen na portalu usk-danas.com 12.10.2016. g.
  pod naslovom „Skandalozno: Doznajemo da je osumnjičeni za ubistvo u Cazinu F.O. blizak saradnik ASDA“

  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje
  Član 7 – Mogućnost odgovora
  Član 15 – Žalbe

  Žalbenik je mediju pokušao uputiti demanti na objavljeni članak sa konkretno navedenim tvrdnjama na dijelove teksta za koje smatra da nisu tačni.
  Demanti Žalbenika nije objavljen.
  Komisija konstatuje da su time prekršeni Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Perkršen je Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH zbog nepostojanja kontakta/impressuma na portalu usk-danas.com, što je obaveza svakoga medija da ima označeno na vidljivom mjestu u svome izdanju.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu g. Rifeta Hozanovića na tekst objavljen na portalu usk-danas.com 12.10.2016. g., pod naslovom „Skandalozno: Doznajemo da je osumnjičeni za ubistvo u Cazinu F.O. blizak saradnik ASDA“.

  U tekstu je objavljeno: „Dana 10.10.2016 godine u 17,15 sati Policijska stanica Cazin putem telefona zaprimila je anonimnu prijavu u kojoj su obaviješteni da se u mjestu Japića brdo opština Cazin, na proširenju pored kolovoza, nalazi jedna ženska osoba koja je ne daje znakova života. Odmah na lice mjesta upućene su patrole policije, koje su u mjestu Japića brdo lokalitet Bašče na proširenju pored regionalnog puta R-401B zatekli beživotno tijelo J. H. rođene 1969 godine, iz Cazina, te se u neposrednoj blizini nalazilo zaustavljeno putničko vozilo marke Škoda Octavia bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Na lice mjesta izišao je i dežurni mrtvozornik Zdravstvene ustanove 'Doma zdravlja Cazin', koji je nakon pregleda tijela J.H. konstatovao smrt uslijed povreda nanesenih pucanjem iz vatrenog naoružanja“.

  Dalje se navodi: „Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su dana 11.10.2016.godine nakon niza poduzetih operativnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, identificirali i pronašli izvršioca, a radi se o licu sa inicijalima O.F. rođenom 1961, iz Gornje Koprivne općina Cazin, koji je lišen slobode, te je nakon kriminalističke obrade priznao počinjeno krivično djelo“, kao i sljedeće:
  „Kako nezvanično saznajemo osoba koja se sumnjiči za ubistvo u Cazinu je Osmančević Fikret poznatiji kao 'Vijatnamac' dugo godina na platnom spisku A sda kao nelegalni predsjednik Patriotske Lige kojem je Ogrešević redovno prebacivao pare na račun. Inače čovjek od povjerenja vlasnika ASDA Rifeta Hozanovića zvanog Hozan i Ogreševića za prljave poslove. Njegovo i Hozanovo prijateljstvo datira jos iz 101 muslimanske brigade. Da li se radi o naručenom ubistvu i koji su motivi ovog ubistva pokazaće istraga“.

  Povodom ovih navoda, Vijeću za štampu u BiH i redakciji portala usk-danas.com obratio se g. Rifet Hozanović, naznačivši: „U navedenom članku izneseno je niz neistina i to: - Da je Osmančević Fikret poznatiji kao 'Vijetnamac' dugo godina na platnom spisku A sda, - Da je navedeni čovjek od moga povjerenja i da je isti obavljao prljave poslove za mene, - Da sam ja vlasnik ASDA, a za registraciju stranke postoji jasno propisana zakonska procedura“.
  Žalbenik dodaje i sljedeće: „Na taj način od strane Vas povrijeđen Kodeks za štampu i online medije BiH na način da je povrijeđen Član 1 – Interes javnosti, Član 2 – Urednička odgovornost i Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje. Također, Vaše pisanje o samom meni kao i o stranci kojoj pripadam jasno upućuje na govor mržnje, te ću iskoristiti sva zakonska sredstva protiv vas u sudskom postupku jer je to jedini način u sprečavanju klevetničke politike koju vodite protiv mene. Razumijem da je riječ o plaćenoj propagandi protiv mene lično i stranke, ali se u svom radu morate pridržavati Kodeksa za štampu i online medije BiH, te ovim putem tražim da uputite javno izvinjenje za neistinite navode“.

  Postupajući u skladu sa žalbenom procedurom, Vijeće za štampu u BiH obratilo se uredniku portala usk-danas.com, ali odgovor nije dostavljen niti je objavljeno izvinjenje Žalbeniku.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016. g. razmotrila je žalbu g. Rifeta Hozanovića, tekst „Skandalozno: Doznajemo da je osumnjičeni za ubistvo u Cazinu F.O. blizak saradnik ASDA“ od 12.10.2016. g. i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe.

  Žalbenik je mediju pokušao uputiti demanti na objavljeni članak sa konkretno navedenim tvrdnjama na dijelove teksta za koje smatra da nisu tačni. Demanti Žalbenika nije objavljen.

  Komisija konstatuje da su time prekršeni Član 2 – Urednička odgovornost, Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Član 7 – Mogućnost odgovora i Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH prekršen je zbog nepostojanja kontakta/impressuma na portalu usk-danas.com, što je obaveza svakoga medija da ima označeno na vidljivom mjestu u svome izdanju.


  Član 2 - Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.

  Član 5 – Tačnost i fer izvještavanje, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari neće objavljivati netačne ili krivonavodeće materijale u vidu fotografija, tekstova ili drugih materijala. Fotografije i dokumenti ne smiju biti falsifikovani i/ili korišteni na krivonavodeći način. Novinari ne smiju prikrivati i/ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanje kod čitalačke publike. Novinari imaju profesionalnu obavezu blagovremeno ispraviti bilo koju objavljenu informaciju za koju se utvrdi da je netačna. Izvinjenje i/ili ispravka će biti objavljeni s dužnim isticanjem. Novinari će uvijek izvještavati istinito i tačno o ishodu radnje poduzete u vezi s klevetom u koju su bili uključeni. Novinari će izvještavati samo na osnovu činjenica čije je porijeklo novinaru poznato. Kod izvještavanja i komentara kontroverze, novinari će se potruditi da saslušaju i predstave sve strane u sporu. Ukoliko jedna strana u kontroverzi odbije da se stavi na raspolaganje novinaru, publikacija može opravdano navesti ovo odbijanje u svom izvještaju.“

  Član 7 - Mogućnost odgovora, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Pravo na odgovor će biti prošireno na relevantne osobe ukoliko urednik procijeni da takav korak doprinosi tačnosti i nepristranosti izvještavanja. Ukoliko je ikako moguće, na raspolaganje će biti stavljena mogućnost neposrednog odgovora u izdanju u kojem je objavljena optužba i/ili netačno navedene informacije, u dužini ne većoj od integralno objavljenog teksta“.

  Član 15 – Žalbe, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Štampa i online mediji će na prigodnom mjestu sadržavati: ime, adresu, broj telefona, broj faksa i internet/e-mail adresu i kontakte odgovornog izdavača i urednika, kojima mogu biti upućivane žalbe i prigovori na pisanje štampe i online izdanja. Podnosilac žalbe, koji tvrdi da je u izvještavanju došlo do kršenja ovog Kodeksa, obratit će se izdavaču ili uredniku odgovornom za štampu ili online izdanje o kojem se radi, demantijem ne dužim od izvorno objavljenog članka“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala usk-danas.com da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

   
  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.