Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Lejla Čolak - portal saff.ba, 14.10.2016. godine

  Broj: 473-02/16
  Datum: 14.10.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi Lejle Čolak
  na tekst objavljen na portalu saff.ba 26.08.2016.g.
  pod naslovom „Novinarka Klixa: Nositi vjersko obilježje na glavi jednako je perverzno kao nositi džinovski umjetni penis“


  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH

  U predmetnom tekstu prenijet je Facebook status žalbenice Lejle Čolak, u kojem je ona iznijela svoja mišljenja o nošenju vjerskih obilježja muslimanki. Uredništvo portala saff.ba je upoznalo javnost sa takvim njenim stavom i iznijelo je svoje mišljenje o njemu.

  Kako Žalbenica ne tvrdi da je uredništvo portala saff.ba izmijenilo njen Facebook status, Žalbena komisija ne nalazi kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

   

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu gđe Lejle Čolak na tekst objavljen na portalu saff.ba 26.08.2016. g., pod naslovom „Novinarka Klixa: Nositi vjersko obilježje na glavi jednako je perverzno kao nositi džinovski umjetni penis“. U okviru teksta je objavljen i screen shot objave sa Facebook profila Žalbenice.

  U tekstu je objavljeno: „Novinari imaju veliki uticaj na živote svih ljudi, naročito danas kada mediji kontroliraju sve što se dešava. Novinarska intimna uvjerenja o životu igraju veliku ulogu u njihovom radu. Navodimo primjer novinarke portala Klix.ba Lejle Čolak. U nastavku možete pročitati kako ona uvredljivo govori o vjerskim uvjerenjima muslimana. Ovakvi novinari kao što je Lejla Čolak sa uživanjem učestvuju u kreiranju islamofobičnog mišljenja. Najzanimljivije je što ona misli da je pametna.“

  S tim u vezi, Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Lejla Čolak, naznačivši: “U spornom je tekstu iznesen sadržaj objavljen na mom ličnom Facebook profilu te je riječ o sadržaju koji se nalazi pod restrikcijom, odnosno koji nije postavljen kao javan. U pitanju je nedopustivo zadiranje u privatnost. Stigmatizirali su me kao islamofoba i nanijeli mi štetu objavljivanjem ovog teksta. Pristižu mi brojne poruke pune govora mržnje i prijetećeg sadržaja zbog kojih se brinem za vlastitu sigurnost. Ono što je pak najvažnije u čitavom ovom kontekstu je činjenica da je status trebao biti komičnog karaktera budući da je iskorišten satirični efekt karikiranja i dovođenja stvari do granice apsurda s ciljem ilustriranja uvjerenja da bi čovjekova religija trebala biti isključivo njegova privatna stvar, a ne sredstvo manipulacije masama i razdvajanja ljudi. To je isključivo moj lični stav koji nema nikakve veze sa poslom kojim se ja bavim i kućom za koju radim (kao što je i navedeno na mom Facebooj profilu), a koji je tako perfidno izvađen iz konteksta i povezan sa činjenicom da radim kao novinarka na portalu klix.ba“.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016.g., razmotrila je žalbu gđe Lejle Čolak, tekst „Novinarka Klixa: Nositi vjersko obilježje na glavi jednako je perverzno kao nositi džinovski umjetni penis“ od 26.08.2016.g. i utvrdila da nema kršenja Kodeks za štampu i online medije u BiH.

  U predmetnom tekstu prenijet je Facebook status Žalbenice u kojem je ona iznijela svoja mišljenja o nošenju vjerskih obilježja muslimanki. Kako Žalbenica ne tvrdi da je uredništvo portala saff.ba izmijenilo njen Facebook status, Žalbena komisija ne nalazi kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH.

  Uredništvo portala saff.ba je upoznalo javnost sa takvim njenim stavom i iznijelo je svoje mišljenje o njemu.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala saff.ba da objavi ovu Odluku.


  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović i novinar Muhamed Jusić.


  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.