Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Borka Rudić - portal faktor.ba, 13.08.2016. godine

  Broj: 461-02/16
  Datum: 14.10.2016.
   

  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  po žalbi gđe Borke Rudić
  na tekst objavljen na portalu faktor.ba 13.08.2016.g.
  pod naslovom „STAV – Knjiga koja je potresla Krajinu:
  Mrkonjić – Grad nekažnjenih zločina“

  ŽALBA SE NE PRIHVAĆA
  Nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH
  Žalbena komisija konstatuje da je Žalbenica u predmetnom tekstu spomenuta u jednoj rečenici, na način u kojem se prepoznaje da se novinar očigledno poziva na izjavu sagovornika, g. Ibrahima Halilovića.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH nije prihvatila žalbu gđe Borke Rudić na tekst objavljen na portalu faktor.ba 13.08.2016. g., pod naslovom „STAV – Knjiga koja je potresla Krajinu: Mrkonjić – Grad nekažnjenih zločina“.
   
  U tekstu je, između ostalog, objavljeno: „Zaštite nema, lokalni sud i policija ne rade svoj posao. Ibrahim Halilović i rijetki povratnici prepušteni su sami sebi, bez ikoga ko bi zaštitio njihova prava. Zaboravljeni od svih u gradu koji je nekada bio Vakuf. Nema ni optužnica za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima. SIPA istražuje, ispituje svjedoke. Halilovića je u Kanadi ispitivao inspektor SIPA-e više kao osumnjičenog nego kao svjedoka. Ni tada niko nije reagirao. Niti Tužiteljstvo BiH, niti novinarske udruge kojima se Halilović nekoliko puta obraćao. Borka Rudić, sekretarica Udruženja BH novinari, preporučila mu je da tuži SIPA-u, a 'ona će kasnije dići hampu'?! Nije reagiralo ni Vijeće za štampu. Niti Linija za pomoć novinarima“.
   
  U vezi sa ovim navodima, Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH Novinari, naznačivši između ostaloga: „Novinar Nedim Hasić niti jednom nije kontaktirao ni mene ni BH novinare da bi dobio i našu izjavu i 'odgovor' na 'optužbe' koje meni i BH novinarima 'stavlja na teret'...“.
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016.g., razmotrila je žalbu gđe Borke Rudić, tekst „STAV – Knjiga koja je potresla Krajinu: Mrkonjić – Grad nekažnjenih zločina“ od 13.08.2016.g. i utvrdila da nema kršenja Kodeksa za štampu i online medije BiH.
   
  Žalbena komisija konstatuje da je Žalbenica u predmetnom tekstu spomenuta u jednoj rečenici, na način u kojem se prepoznaje da se novinar očigledno poziva na izjavu sagovornika, g. Ibrahima Halilovića.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala faktor.ba da objavi ovu Odluku.

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; urednik Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo; novinarka Suzana Mijatović i novinar Muhamed Jusić.
   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.