Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Gđa Borka Rudić - portal faktor.ba, 05.08.2016. godine

  Broj: 455-02/16
  Datum: 14.10.2016. 
   
   
  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini 
  po žalbi gđe Borke Rudić na tekst objavljen na portalu faktor.ba 05.08.2016. g.
  pod naslovom „STAV – Šta je posao vječne generalne tajnice Udruženja BH Novinari: Šuti, Borka, šuti“ 
   
  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH 
  Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica
  Član 2 – Urednička odgovornost
   
  Tekst je omalovažavajućeg karaktera, napisan sa svrhom diskreditacije Udruženja/Udruge BH Novinari i njegove generalne tajnice Borke Rudić. Odnosno, navedeni tekst obiluje proizvoljnim tvrdnjama i nije napravljena jasna razlika između činjenica, pretpostavki i komentara. 
   
  Iako je pravo novinara da iznosi svoje mišljenje, novinar je bio obavezan da u predmetnom tekstu napravi jasnu razliku između iznošenja svoga ličnog mišljenja – komentara i pretpostavki - i činjenica, koje navodi u tekstu. Novinar to nije učinio i time je prekršen Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica, Kodeksa za štampu i online medije BiH, i Član 2 – Urednička odgovornost zbog objavljivanja teksta bez provjere činjenica.
   
   
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH prihvatila je žalbu gđe Borke Rudić na tekst objavljen na portalu faktor.ba 05.08.2016. g., pod naslovom „STAV – Šta je posao vječne generalne tajnice Udruženja BH Novinari: Šuti, Borka, šuti“. 
   
  U tekstu je objavljeno: „Malo-malo pa nam ovih dana sa stranica kakvog portala ili iz studija neke televizije iskoči Borka Rudić. Kao kakav dosadni pop-up pojavi se vječna generalna tajnica Udruženja 'BH Novinari'. Ovih je dana vrlo zabrinuta zbog 'hajke' na Vuka Bačanovića. I zbog napada na novinare u Turskoj. Kaže da je i napadnuta na ulici zbog stavova Salmira Kaplana iz SDA, tvrdi da ju je neko napao nakon što ju je Kaplan povezao s Güllenovim pokretom, u što je poprilično teško povjerovati. Jer Rudićka malo vremena provodi u Sarajevu, uglavnom je u biznis-klasi nekog aviona kojim hita ka inozemnim destinacijama, ka okruglim stolovima, seminarima, radionicama po kojima već dvije decenije žvače iste rečenice o medijskim slobodama i ugroženosti novinara u BiH“, kao i: 
   
  „Kao što je šutjela i kada je, prije nekoliko dana u Mrkonjić-Gradu, mjestu iz kojeg je protjeran i kojeg sada obilazi iz Kanade, napadnut novinar Ibro Halilović. Nasred ulice, usred bijela dana. Psovao ga je, prijetio mu, tukao ga je školski drug njegove kćerke. Pokušao ga je udaviti. Halilović ima liječnički nalaz kojim dokazuje teške ozljede. Nakon napada, na Halilovićev automobil istresao je neko vreću svinjskog izmeta. Rudić nije reagirala niti je izrazila zabrinutost. Mrkonjić‑Grad je daleko, Halilović za njih manje-više nebitan, vjerovatno i nepoznat“.
   
  Dalje se navodi: „A kada progovori, Rudić to uradi uglavnom za švedskim stolom. U nekom od najskupljih ovdašnjih ili bjelosvjetskih hotela. Jedan od takvih švedskih stolova organizirala je nedavno na Jahorini kako bi trunila o budućnosti Javnog RTV servisa. Okupila političare, samozvane medijske eksperte, analitičare. Kraj stola nije bilo nikoga od desetina otpuštenih novinara, dopisnika, snimatelja, tehničara Javnog servisa kojima je novo rukovodstvo samo mjesec-dva prije otkazalo suradnju jer su imali ugovore o djelu. Na mjesec dana. I te su otkaze pravdali štednjom i smanjenjem kadra. Dok u isto vrijeme niko od glomazne birokratije koja se u Sivom domu dosađuje od 8 do 16 sati nije dobio otkaz. Jer imaju ugovore na neodređeno“, kao i sljedeće: 
   
   „Šutjela je Rudić kada su 'novinari na određeno' otpuštani s posla. Nije bilo saopćenja, za nju su nebitni. Ali je onda progovorila kada su počela hapšenja po Turskoj nakon neuspješnog državnog udara. Oštro je to osudila. I dobila mnoštvo lajkova. Jer je danas profitabilno i IN upozoravati na 'gušenje medijskih sloboda u Turskoj'. Ali je, naravno, Rudić šutjela i još uvijek šuti kada je u pitanju sudski proces koji je, recimo, Vatikan pokrenuo protiv dvojice novinara zbog objavljivanja tajnih dokumenata o finansijskim malverzacijama u koje je upletena Sveta Stolica. Emilianu Fittipaldiju i Gianluigiju Nuzziju prijete kazne od čak četiri do osam godina zatvora zbog onoga što su objavili u knjigama Avarice i Via Crucis. Šuti Rudić i kada je u pitanju mogućnost da se u Njemačkoj otvori istraga protiv novinara Jürgena Grässlina, Daniela M. Harricha i Danuta Harricha Zandberga zbog objavljivanja dokumenata o ilegalnoj prodaji oružja 'Heckler & Koch'. Šuti Rudić i nakon što je egipatski sud osudio na smrt šest osoba zbog 'odavanja državnih tajni'. Među njima i dvojicu novinara televizije Al Jazeera. To je daleko od svježeg zraka Jahorine, nema za to lajkova na Facebooku. Italija i Njemačka su, pak, mnogo bliže. Odande dolaze grantovi, donacije, projekti, platforme, moduli, workshopovi… Od toga se vrlo udobno živi. A onog ko te godinama kalorično hrani, ne treba izazivati“.
   
  Povodom navoda iz ovog teksta, Vijeću za štampu u BiH obratila se gđa Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH Novinari, naznačivši: „Ovo postaje hajka, moje ime i funkcija u BH novinarima se pominju u negativnom huškačkom i potpuno neutemeljenom kontekstu, posebno u vezi sa navodnim ratnim zločinima i napadima na novinara koji živi u Kanadi. Novinar Nedim Hasić niti jednom nije kontaktirao ni mene ni BH novinare da bi dobio i našu izjavu i 'odgovor' na 'optužbe' koje meni i 'BH novinarima 'stavlja na teret'...“. 
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016. g., razmotrila je žalbu gđe Borke Rudić, tekst „STAV – Šta je posao vječne generalne tajnice Udruženja BH Novinari: Šuti, Borka, šuti“ od 05.08.2016. g., i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 6 – Komentar, pretpostavka i činjenica i Član 2 – Urednička odgovornost zbog objavljivanja teksta bez provjere činjenica.
   
  Iako je pravo novinara da iznosi svoje mišljenje, novinar je bio obavezan da u predmetnom tekstu napravi jasnu razliku između iznošenja svoga ličnog mišljenja – komentara i pretpostavki i činjenica, koje navodi u tekstu. Novinar to nije učinio i time je prekršen Član 6 Kodeksa.
   
  Cijeli je tekst omalovažavajućeg karaktera, očito napisan sa svrhom diskreditacije Udruženja/Udruge BH Novinari i njegove generalne tajnice Borke Rudić. Odnosno, navedeni tekst obiluje proizvoljnim tvrdnjama i nije napravljena jasna razlika između činjenica, pretpostavki i komentara. 
   
  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala faktor.ba da objavi ovu Odluku.
   
   
  Član 6 - Komentar, pretpostavka i činjenica, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Novinari, iako su slobodni da izraze svoja gledišta, moraju napraviti jasnu razliku između komentara, pretpostavke i činjenice“.
   
  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvješćivanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsificiranje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.
   
   
  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo, novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.
   
   
                                                                                                                                                                         Dopredsjedavajući Žalbene komisije                                                                                                                                                                                                                            
  Dražen Zubak
   

    

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.