Tel: +387 33 272 270   |   Fax: +387 33 272 271   |   Trampina 8,  71000 Sarajevo   |   [email protected]

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH - portal bportal.ba, 14.10.2016. godine

  Broj: 448-02/16
  Datum: 14.10.2016.


  ODLUKA
  Žalbene komisije Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini
  povodom teksta objavljenog na portalu bportal.ba 11.10.2016.g.
  pod naslovom „FOTO 'Nisam ubica...': Sanjin Sefić se putem Facebooka obratio javnosti?“


  ŽALBA SE PRIHVAĆA
  Prekršen Kodeks za štampu i online medije BiH

  Član 2 – Urednička odgovornost
  Član 9 – Privatnost, Stav 2

  U predmetnom tekstu se svjesno manipulira sa navodnim izjavama počinitelja teškog krivičnog djela, a koje su date na lažnim Facebook profilima.

  Ovakvo izvještavanje nije bilo u interesu javnosti.
  Ono nije usmjereno ka istinitom i fer izvještavanju javnosti već je krajnje manipulativne prirode i isključivo u cilju povećanja posjećenosti portala.

  Time je osobna tragedija nastradalih djevojaka bezobzirno tretirana, krajnje neukusno, drsko i bez imalo sućuti prema žrtvama i porodici.

   


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH reagirala je povodom teksta objavljenog na portalu bportal.ba 11.10.2016.g., pod naslovom „FOTO 'Nisam ubica...': Sanjin Sefić se putem Facebooka obratio javnosti?“.
  U tekstu je objavljeno: „Za Sanjinom Sefićem koji je sinoć automobilom usmrtio dvije studentice u Sarajevu, te pobjegao sa mjesta nesreće, policija još uvijek traga...U međuvremenu, na Facebooku se pojavilo nekoliko njegovih, po svemu sudeći, lažnih profila. Autor jednog od njih na kojem je pogrešno napisano i prezime, 'Sejfić' umjesto 'Sefić', javnosti se obratio degutantnim statusom“.
  Dalje se navodi: „U svom postu autor je napisao: - Ovako želio bih vam reći da nisam ubica kako me novinari nazivaju, nisam imao namjeru ubiti dvije djevojke. Istina je vozio sam 100 km/h, ali ovim putem javno se izvinjavam porodici ubijenih djevojaka! Znam da izvinjenje ne znači ništa, ali vjerujte mi da se suočavam s onim što sam uradio! Neka im Allah dadne lijepi dženet i porodici saučešće, a meni džehenem. Toliko! – poruka je nekoga ko stoji iza ovog, očito lažnog profila“.
  U okviru teksta je objavljen i screen shot sa Facebook profila pod imenom „Sanjin Sejfić“ sa pomenutom objavom.

  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH, na sjednici održanoj 14.10.2016. g., razmotrila je tekst „FOTO 'Nisam ubica...': Sanjin Sefić se putem Facebooka obratio javnosti?“ i utvrdila kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH: Član 2 – Urednička odgovornost i Član 9 – Privatnost, Stav 2.
  Komisija konstatuje da se u predmetnom tekstu svjesno manipulira sa navodnim izjavama počinitelja teškog krivičnog djela, koje su date na Facebook profilima za koje je i uredništvu bportala.ba bilo poznato da se radi o lažnim profilima.

  Ovakvo izvještavanje nije bilo u interesu javnosti.

  Ono nije usmjereno ka istinitom i fer izvještavanju javnosti već je krajnje manipulativne prirode i isključivo u cilju povećanja posjećenosti portala.

  Time je osobna tragedija nastradalih djevojaka bezobzirno tretirana, krajnje neukusno, drsko i bez imalo sućuti prema žrtvama i porodici.


  Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH preporučuje uredništvu portala bportal.ba da objavi ovu Odluku.

  Član 2 – Urednička odgovornost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „Najvažnija odgovornost novinara i urednika je osigurati da njihov rad bude usmjeren ka poštivanju istine, kao i prava javnosti da sazna istinu. Novinari će u svakom trenutku obavljati svoj posao u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti pri sakupljanju informacija, izvještavanju i predstavljanju mišljenja. Plagijati, falsifikovanje, namjerno prikrivanje važnih činjenica, primanje mita ili usluga, koji bi uticali na rad novinara ili urednika, najteži su moralni prekršaji ove profesije“.


  Član 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu i online medije BiH: „...Teme koje uključuju lične tragedije će biti obzirno tretirane, a pogođenim ličnostima će se prići diskretno i sa saosjećanjem“.

   

  Članovi/ce Žalbene komisije: Dopredsjedavajući, advokat Dražen Zubak; sutkinja Nada Arsenić; novinar Fuad Kovačević; doc. dr Zlatiborka Popov Momčinović; urednik Milan Šutalo; novinar Muhamed Jusić i novinarka Suzana Mijatović.

   

  Dopredsjedavajući Žalbene komisije

  Dražen Zubak

  Kontakt

  Vijeće za štampu u BiH
  Trampina 8
  71000 Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  Tel: +387 33 272 270
  Fax: +387 33 272 271
  E-mail: [email protected]
  Web: www.vzs.ba

  © 2017 Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini. All Rights Reserved. Website realizovan sredstvima Misije OSCE-a u BiH, NED i UNESCO / EC.